Gemilo Oy

#Pullorahat: Miten kerätä sosiaalisessa mediassa rahaa hyväntekeväisyyskohteille

Aleksi Valavuoren kuitti Toejoen Veikot #pulloraha
Katri Lietsala // Sosiaalinen media hyväntekeväisyydessä toimii. Tarvitaan kuitenkin muutama asia kuntoon kampanjoinnin onnistumiseksi:

 • Yhteinen asia, joka herättää tunteita riittävän monessa.
 • Tilannetajua eli tilanteeseen reagoidaan vielä, kun asia on tuore ja tuntuu ajankohtaiselta.
 • Aktiiviset  ihmiset, jotka tavoittavat lisää uusia ihmisiä.
 • Pääsy valmiina oleviin sosiaalisen median kanaviin, joissa on jo verkostoa koottuna joko itsellä tai muilla.
 • Kykyä olla läsnä näissä kanavissa tuodakseen asiaa esiin.
 • Edistymisestä kertominen, jotta asia pysyy ajankohtaisena.
 • Selkeä tehtävä, joka jaetaan muille (esim. #pullorahat-casen tehtävänä oli “osta kausikortti”)
 • Helposti ymmärrettävä ohje, miten tehtävän voi suorittaa.
 • Aikaa ja halua ylläpitää keskustelua niin kauan, että tavoite on saavutettu.
 • Jälki- ja välihoitona kiitokset.

Toejoen Veikkojen #Pullorahat ja mitä siitä seurasi?

Kesän 2012 ajankohtaisin junnu-urheilun tukikampanja sosiaalisessa mediassa ei lähtenyt mistään hyväntekeväisyysjärjestöstä, ei urheiluseurasta, lajiliitosta, saati yrityksestä. Se lähti liikkeelle törkeyden huipusta, joka harmitti monia ja yhdestä ihmisestä, joka otti asiakseen tehdä jotain.

Toejoen Veikkojen juniorit keräsivät pulloja ja tölkkejä Pori Jazzeilla, jotta he saisivat jalkapalloharrastukseensa rahaa. Törkeyden huippu: Joku meni ja vohki pullot. Tämän jälkeen Aleksi Valavuori pyysi Twitterissä muitakin laittamaan rahaa Pori Jazzin pullorahat menettäneelle junnujoukkueelle ja jakoi kuvan, jossa hän on jo itse maksanut 200 euroa seuralle.

Poliisin mukaan (lähde: Satakunnan Kansa , Iltalehti) Valavuori rikkoo lakia, jos hän kehottaa muita antamaan rahaa junioreille. Twitter-viestit tai -viesti (ei tietoa julkisuudessa saatavilla?) oli tulkittu rahankeräyksen järjestämiseksi ja siihen Suomessa tarvitaan viranomaisen lupa. Tulkinta yllätti. Valavuorihan ei itse kerännyt rahoja keneltäkään ja maksanut niitä muiden puolesta, vaan ainoastaan kehotti lahjoittamaan rahaa ja on pitänyt muut ajan tasalla, paljonko urheiluseura on kerännyt rahaa.

Vaikeaksi menee, jos yksityisihminen ei saa liekittää liikkeelle avustuksia johonkin kohteeseen, jota pitää tärkeänä – mutta että jopa laittomaksi? Toivottavasti poliisilta tulisi tähän selkeä ohje, sillä sitä tarvitaan.

Voisiko rajan vetää näihin viesteihin, kuten alla:

Tuossa Twitter-viestissä eli tviitissä kerätään rahaa maksamalla itse avustuskohteelle rahaa palkkiona, jos joku lähtee seuraajaksi Twitterissä (engl. followers) tai lähettää eteenpäin henkilön viestejä (RT = retweet). Samalla mainostetaan kaupallista sivustoa.

Kausikortti joka junnujoukkueelle

Mikä avuksi, jos rahaa ei saa pyytää antamaan hyväntekeväisyyskohteeseen edes yksityishenkilö Twitterissä, joka kanavana soveltuisi tähän luontevasti?

Suomessa on sallittua ostaa kaikenlaista. Niinpä ihmiset ovat nyt ostaneet kausikortteja.

Lopulta varsin sama lopputulos, mutta eri tapaan ilmaistuna, koska kausikorttiahan ei ole pakko koskaan käyttää ja nurmikentän/hiekkakentän viereen mahtuu väkeä. Paljon.

Urheiluseurojen kannattaisi ottaa tästä oppia ja lisätä myytäviin tuotteisiin lippisten, t-paitojen ja kaulahuivien lisäksi kausikortti. Toisekseen seurojen www-sivujen pitäisi mahdollistaa verkko-ostokset sekä mahdollisimman helppo tapa antaa pienikin summa rahaa juniorityöhön. Kausikortin myynnissä on se hyvä puoli, että kortin voi laittaa vaikka sähköisenä itse tulostettavaksi, jolloin edes postitus- tai painatuskuluja ei tule, kuten virallisemmista fani- ja kausikorteista, joita urheilujoukkueilla on tapana myydä.

Esimerkiksi Toejoen Veikkojen fanituotteita pystyy ostamaan vain heidän toimistostaan. Edes Tampereen Ilveksellä ei ole kätevästi mitään lahjoita-nappulaa, mutta ohje, miten rahaa voi maksaa kannatusjäsenyyden kautta. He myös hyödyntävät Veikkauksen kanssa tehtyä sopimusta, jossa Ilveksen sivun kautta pelatuista Veikkauksen peleistä tulee rahaa urheiluseuralle.

Mielenkiintoista nähdä lopputulos, paljonko Toejoen Veikot saavat junnutyöhön rahaa Valavuoren ansiosta. Toivon, että joku etsisi seuraavaksi oman paikallisen junnuseuransa ja avustaisi juniorityötä. Uskon, että kehottamalla tähän, en syyllisty samalla rikokseen.

Be Sociable, Share!

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti viestiin “#Pullorahat: Miten kerätä sosiaalisessa mediassa rahaa hyväntekeväisyyskohteille”

 1. Petteri Niskanen:

  Sosiaalinen media on oiva välinen hyvän tekemiseen. Mikäli lahjoitusten saajalla on voimassa oleva rahankeräyslupa (Tiedon voi tarkistaa vaikka täältä http://www.lahjoitustieto.fi), avustuskehoitusten jakamiselle ei ole mitään estettä. Ja vaikka keräyslupaa ei olisi, kehoitus lahjoittaa ei siltikään ole automaattisesti laiton. Rahankeräyslain 3 §:n mukaan “Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa.” Lupa tarvitaan mikäli em. kohdan kolme kriteeriä 1) yleisöön vetoaminen, 2) vastikkeettomuus ja 3) kerääminen toteutuvat.

  Mikäli blogissa kuvatussa esimerkkitapauksessa Valavuori oli sopinut urheiluseuran kanssa, että hän vetoaa omaan viiteryhmäänsä lahjoitusten saamiseksi, kyse olisi nykylainsäädännön valossa luvattomasta keräyksestä. Mutta mikäli hän kehoitti täysin spontaanisti, ilman yhdistyksen myötävaikutusta lahjoittamaan, niin mitään laitonta ei ole tapahtunut, koska hän ei ryhtynyt konkreettiseen keräämiseen. Rahankeräyksen määritelmää ei voida tässä kohdin tulkita lain kirjainta laveammin joutumatta ristiriitaan perustuslakiin kirjatun sananvapauden kanssa. Perustuslain 12 §:n mukaan “Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. ” Jokaisella on oikeus vapaasti kertoa mihin on rahojaan lahjoittanut ja kehoittaa vaikkapa ystäviään toimimaan samoin, kunhan ei ole sidoksissa lahjoitusten saajaan. Lahjoitusten saaja ei kuitenkaan voi ohjeistaa viiteryhmäänsä toimimaan näin, koska silloin ei enää olisi kysymys spontaanista lahjoituskehoituksesta vaan organisoidusta keräyksestä.

Kommentoi