Ubimedia näkyy mobiilisti urbaanimaisemassa

Katri Lietsala // Ubimedia perustuu todellisen ja virtuaalisen ympäristön yhdistävään ubigrafiaan, joka piirtää esiin mediamaiseman ja antaa ihmisten itsensä vaikuttaa toiminnallaan, millaiseksi mediamaisema kehittyy. Ubimedia vaikuttaa myös ihmiseen esimerkiksi tarjoamalla uutta tietoa tai jopa fyysisiä vihjeitä, joiden perusteella ihminen valitseekin tilassa toisin kuin alunperin ehkä aikoi tai kokee tilanteen uudella tavalla.

- Ubimedia yhdistää todellisen maailman topografian mukaan järjestäytyneisiin virtuaalimaalmoihin”, Bjoern Stockleben, MindTrek-tuomariston puheenjohtaja, Saksa.

Suurin osa viime vuoden MindTrekiin osallistuneista ubimedia-töistä toimi ainakin osin mobiilisti. Tästä kilpailun voittaja Point to discover on hyvä esimerkki. Se perustui täysin paikkatiedon ja kontekstin yhdistävään mobiilipalveluun.

Ubimediaan näyttää liittyvän mobiilin päätelaitteen lisäksi aina jonkinlainen erillinen näyttö: olipa kyse punakaalista, kuten biomedia Babbage Cabbagessa tai varta vasten suunnitellusta pelilaitteesta, kuten Treasure Hunterissa.

MindTrekin Ubimedia-kilpailutöissä ei ollut tyypillisimmillään ansaintamallia ollenkaan - joko mainittuna tai edes olemassa. Ne, jotka olivat miettineet, miten ansaita ubimedialla, aikoivat hankkia tuloja myymällä sovellusta kuluttajille tai sisällöntuottajille ja kehittäjille.

Enemmistö töistä oli proto- tai konseptivaiheessa, mikä johtunee myös MindTrekin säännöistä. Kilpailuun haettiin innovatiivisia palveluja, joiden ei vielä tarvinnut olla markkinoille kaupallistettuna.

Ubimedia 2008 -selvityksen voi lukea ilmaiseksi netistä. Kannattaa osallistua tämän vuoden ubimedia-kilpailuun, jos sinulla on siihen sopiva palvelu. Aikaa on hyvin, sillä deadline on vasta 7.8.2009.

Minulla on ollut ilo olla mukana MindTrekin Ubimedia Awards -tuomaristossa. Esittelin selvityksen tuloksia Ubimedia Summitissa Helsingissä tänään.

comments powered by Disqus