Markkinoi lapsen riemulla, oikeilla ja aidoilla sisällöillä

Katri Lietsala // Toimitusjohtaja Markus Keränen 15/30 Researchista ei tuonut yhtään kalvoa mukanaan Opiskelupaikka.fin järjestämään seminaariin tänään, vaan kertoi pohdiskelevansa asioita ääneen.

- Kävelin lastentarhan ohi ja mikä niitä kaikkia yhdisti oli, että ne kaikki juoksi. Se oli niiden perustila. Sitten tuli koulu, siinä huomasi jo eron. He oli hyvin järjestelmällisesti ja kävi ympäristöopin kirjaa läpi: siitä oli juoksu ja ehkä riemu kadonnut. Opeteltiin nyky-yhteiskunnan taitoja. Lapset ovat vellovaa massaa, kun ne menee putkeen, ja tässä on lopputulos. - Markus Keränen viittaa istuvaan, hiljaiseen yleisöön, joka naurahti hillitysti.

Keräsen mukaan käymme töissä, jotta voimme mennä HIFK:n (Jope Ruonansuu yskäisee *Tapparan*) otteluun ja maksaa, että pelaajat pelaavat meidän puolestamme. Samalla tavalla valitaan edustajia yhteiskunnassa, jotka vaikuttavat ja päättävät meidän puolestamme.

- Puolesta-periaate ei puhuttele enää nuoria sukupolvia. Vanhemmille se on ihan ok, että joku tekee heidän puolestaan asioita, mutta ei nuorille. Tässä on laajempi ilmiö kyseessä kuin sosiaalinen media.

Nuoret muuttavat pois kotoa parikymmenvuotiaana tai vähän nuorempina. Siihen asti he lukevat aikakauslehtiä, sanomalehtiä ja katsovat televisiota.

- Muuton jälkeen koko pakka sekoittuu täysin ja mennään verkkoon. 35-vuotiaissa tapahtuu jälleen valtava hyppäys. Väitän, että nuoret aikuiset vievät hautaan asti oppimansa tavat. - Markus Keränen

15/30 Researchin tekemän tutkimuksen mukaan 83 prosenttia nuorista on tuottanut sisältöä nettiin, mutta toisaalta passiivisia nuoria on 35 prosenttia.

- Tavoittamisvaihe, asiakkaan osallistaminen, aktivointi ja toimenpiteet, joita voidaan ehdottaa ihmisille, ne kaikki pitää miettiä. Asiakkuuden kaari rakentuu viestinnän avulla ja asiakkuuden käsite laajenee: se alkaa jo ennen ydinprosessia. - Lasse Leponiemi, Opiskelupaikka.fi

Netissä on ainoastaan muutama Facebookin kaltainen iso sivusto. Markus Keräsen mukaan se vaikeuttaa markkinointia.

- Pieniä sivustoja on paljon eli häntä vain jatkuu.

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Tiina Hosiokoski Viestintätoimisto Deskistä korosti sisällön merkitystä. Hän kehotti markkinoijaa välttämään aikoo-viestintää, jossa yritys lupaa liikoja.

- Linkitä viesti aina johonkin yleisesti kiinnostavaan ilmiöön tai teemaan. Jos aihe ei ole kiinnostava, siihen ei kannata laittaa rahaa, löydä jokin swingi, mutta hyvän maun rajoissa.

Pienestä oivalluksesta syntyy joskus hyvä lopputulos. Esimerkiksi Valio markkinoi luomutuotteita puhumalla "kesän kuumimmasta äijätrendistä", joka on luomu. Grand Casinolla pelinhoitajien rekrytoinnissa olivat kohderyhmänä yliopisto-opiskelijat. Heitä lähestyttiin sen kautta, että pelaamisesta voisikin tulla ammatti: siirtymällä pelipöydän toiselle puolelle pääsisi töihin.

- Lehdistöviestinnän näkökulmasta nuoren kohderyhmän tavoittaa vanhempien kautta. Mieti, mikä haluttua ikäryhmää koskettaa, mistä he puhuvat. Jos ohjataan kotisivuille, pitää tarkistaa, että sisältöä on riittävästi tai tehdä kampanjasivu. - Tiina Hosiokoski

Asiasisältöjen luomisessa käytetyimpiä tapoja on tehdä tutkimus ja viestiä sen tuloksista tai kärjistää jokin näkemys, johon media voi tarttua.

Fortum jakoi energiapelin kouluihin tarjotakseen oppitunneille "yksinkertaisen välineen". Koulut ovat saaneet tilata netistä maksutta pelilautaa ja pelikortteja, joissa on fakta- ja mielipide- sekä arvokysymyksiä.

- Kampanjan tavoitteena oli saada nuoret keskustelemaan ympäristöasioista. Lehdistöviestintää tehtiin, mutta paras tulos tuli, koska heillä oli omaa yhteistyötä koulujen kanssa ja Vihreä lippu-ryhmiä.

- Oikotietä ei ole, hyvää tuuria toki joskus. - Tiina Hosiokoski

Tilaisuudessa herätti keskustelua nuorten ikä. Osalle oppilaitoksia nuori on 12/15-24-vuotias, kun taas yliopisto-opiskelijat nostavat nuoren ikärajan 29 vuoteen.

Lähes jumaloin kuitenkin naista, joka muistutti, että kyse on enemmän asenteesta kuin tiukista ikärajoista.

- Kyllä 35-vuotiaskin on vielä nuori.

Toki. Ja se on mahtavaa.

Nuorisomarkkinointi ja sosiaalinen media -seminaari pidettiin Kiasmassa 20.10.2009.

comments powered by Disqus