Japanin tsunami - sosiaalinen media kriisiviestinnässä

Katri Lietsala // Merellä järisi maa perjantaina ja seuraukset ovat olleet tuhoisat. Jopa maa on nykyisin enemmän kallellaan, Japani siirtyi kaksi metriä sivummaksi (ehkä?) ja 10 000 ihmistä on kateissa kuollut.

Kuulin järistystä seuranneesta Japanin tsunamista ensimmäisen kerran autoradiosta. Varmistin ensimmäiseksi, että työntekijämme Japanissa on kunnossa. Oli helpotus nähdä kollegani juttelemassa Skypessä niin kuin ennenkin. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Heille Google järjesti palvelun, jossa voi etsiä kadonneita tai ilmoittautua hengissä olevaksi. Myös Punaisella Ristillä on oma vastaava palvelu.

Netissä oli saatavilla paljon uutisointia tsunamin seurauksista suomalaisille ja keskustelua, josta Yle tiivisti osan jopa uutiseksi. Tokion suurlähetystön Facebook-sivu toimi hyvin, vaikka suurlähetystö on Japanissa melko pieni. Sen resurssit joutuivat todella koville.

Japanin suurlähetystön ensimmäinen viesti tsunamista 11.3.2011

KUVA Japanin suurlähetystön ensimmäinen viesti tsunamista 11.3.2011

Suurlähettiläs sattui olemaan Suomessa työmatkalla eikä Tokiossa, kun onnettomuus sattui, joten ohjausta on varmasti jouduttu tekemään etänä. Viestintä Facebook-sivun kautta on sujunut koko ajan onnistuneesti, ja näyttäisi siltä, että kansalaisista tulee ministeriön ja lähetystön voimavara kriisitilanteissa.

Tokion suurlähetystö tiedotti puhelinlinjojen olevan tukossa, mutta netti toimi.

KUVA Tilannekatsaus osoittaa, että netti kesti kriisissä puhelinlinjoja paremmin.

Tokion suurlähetystö jakaa matkustajille tietoa Facebookissa

KUVA Matkustustiedote on virallisessa osoitteessa, mutta tieto tuotiin myös ihmisten luokse Facebookiin.

Käytä lanka- tai kolikkopuhelinta kriisitilanteessa jos kännykkä ei toimi

KUVA: Kriisiviestintä hallussa: Selkeät käytännön vinkit auttavat ihmisiä.

Tokion suurlähetystön Facebook-sivusta on muodostunut sähköinen ilmoitustaulu, jossa viranomaisviestinnän lisäksi ihmisillä on mahdollisuus ilmoittaa olevansa kunnossa, kertoa paikallisesta tilanteesta sekä kysyä lisätietoja. Japanin tapauksessa tämä on vielä mahdollista, koska alueella on vain noin 500 suomalaista ja heistä arviolta 200 suomalaisen kohtalo on avoin.


Tsunamin jälkimaininkina ydinvoimaturma

Japanin ydinvoimala Fukushiman tilanne alkoi huolestuttaa ensimmäisen kerran eilen. Perinteiset tiedotusvälineet eivät olleet vielä tavoittaneet minua tähän liittyen ja ystävän äänen tai oman sosiaalisen verkostoni sijasta minut herätti tuntemattoman suomalaisnaisen kysymys suurlähetystön Facebook-sivulla.

Huolestunut kansalainen kysyy suurlähetystön Facebook-sivulla lisätietoja 11.3.2011.

KUVA: Huolestunut kysyy suurlähetystön Facebook-sivulla lisätietoja 11.3.2011.

Säteilyturvakeskuksen johtaja Jukka Laaksonen arvioi vielä eilen illalla Ylen uutisille, että Fukushiman ydinvoimalassa on Kiina-ilmiö mahdollinen, joskin epätodennäköinen. En nähnyt televisio-uutisia, mutta aloin aamulla kartoittaa tilannetta verkossa. Kiina-ilmiö olisi tarkoittanut, että ydinreaktorin ydin sulaa, jolloin ydinonnettomuuden seuraukset ovat äärimmäisen vakavat.

Media reagoi nopeasti, sillä onhan vuosituhannen skuuppi kertoa maailmaa uhkaavasta tuhosta. Se sai ihmiset hamstraamaan joditabletit apteekeista Suomessa.

Tuttavani Sami Köykkä Facebookissa jakoi linkin taustatietoon, joka oli kirjoitettu Facebookin muistiona. Sampo Smolander arvioi, mikä on Fukushiman ja Tšernobylin ero ja hänen päättelynsä perusteella Fukushimassa on sattunut vety- tai vesihöyryräjähdys - ei varsinainen ydinräjähdys.

"Reaktorin kanssa kosketuksissa ollut vesihöyry sisältää toki radioaktiivisuutta sekin, eikä ole kiva kun sitä pääsee karkaamaan taivaalle. Mutta koska itse reaktori ei ole räjähtänyt, eikä reaktorissa myöskään käsittääkseni ole palavia hiili-hidastinsauvoja, Tšernobylin kokoluokan radioaktiivisiin päästöihin ei pitäisi olla mahdollista päästä. Jälkilämpö saattaa myös riittää sulattamaan reaktorin, mutta koska varsinaisia itseään ruokkivia ydinreaktioita ei sammuneessa reaktorissa enää ole käynnissä, ns. Kiina-ilmiötä missä kuuma, käynnissä oleva reaktori sulattaisi itsensä ties kuinka syvällä maahan, ei pitäisi olla mahdollista tapahtua." - Sampo Smolander, Facebook 12. maaliskuuta 2011 kello 12:59

STUK sittemmin jo arvioi vaikutukset lieväksi säteilyksi, joka vaikuttaa lähinnä Japanissa. UM, SM ja STUK jakoivat videon tiedotustilaisuudesta, jossa STUK:n Lasse Reiman mm. toteaa säteilyn sekoittuvan meriveteen ja arvioi, ettei sillä "ole mitään todellista vaikutusta" (Katso video 00:17:40).

Aika näyttää, miten kävi.

Uutiset eletään eikä enää pelkästään kuluteta

Netissä kaikki liikkuu nopeasti ja tilannearvio on tehtävä samassa ajassa niillä tiedoilla, joita onnistuu saamaan. Tietoa on tarjolla monesta eri lähteestä ja osa on virheellistä informaatiota. BBC näytti live-raportointia sivullaan ja käänsi mm. Japanin pääministerin puheen. Sain linkin BBC:n sivulle Twitter-tilini kautta.

Netti  lisää paineita ihmisille, koska tilanteet eletään sitä mukaa, kun tietoa saadaan eikä vasta iltakymmenen uutislähetyksen aikaan, jos henkilö seuraa aktiivisesti verkkosisältöjä. Virallisen suodatetun sisällön lisäksi näyttö piirtää eteen kanssaihmisten elämää. Esimerkiksi Suomen suurlähetystön Facebook-sivut dokumentoivat palan suomalaisarkea Japanin tsunamin jälkeen.

Jussi missä olet kysymys Suurlähetystön Facebook-sivulla

Suurlähetystön Facebook-sivulla kysymys: Mitä ulkona kuulutetaan?

Toivottavasti ei tarvitse ikinä kokea, millaista on olla kriisin keskellä, jos ei ymmärrä ulkona kuuluvia kuulutuksia tai oma läheinen on hukassa kriisialueella.

Jaa tieto sivuilla, jotka toimivat

Tänään ministeri Alexander Stubb kertoi suurlähetystön Facebook-sivulla viralliset, julkiset lähteet, joiden varassa lähetystö on tiedottaessaan  suomalaisille maanjäristyksistä, ydinvoimalaonnettomuudesta ja tsunamista Japanissa.

Ministeri Stubb tiedottaa suurlähetystön Facebook-sivulla

STUK:n sivut olivat jonkin aikaa alhaalla, koska ihmiset etsivät tietoa, mitä ydinvoimala Fukushimassa tapahtuu eikä palveluntarjoaja ollut varautunut äkilliseen isoon kävijämäärään 15 000 kävijään. Entäpä jos kyse olisi ollut tilanteesta, jossa suomalaisten olisi pitänyt pystyä reagoimaan nopeasti joka kodissa? Oletettavasti ministeriön oma linja STUK:lle on suorempi kuin kansalaisilla.

International Atomic Energy Agency (IAEA) sai viestiä välitettyä Facebook-sivullaan omien sivujensa kaaduttua käyttäjämäärien vuoksi. STUK:n olisi kannattanut hyödyntää Facebookia yhtä tehokkaasti kuin ulkoasiainministeriö. Twitterissä STUK on hyvin paikalla, stressitesti varmasti siltä osin tehty.

STUK:n Facebook-sivulla ei ollut kriisin aikana kuin ydinvoima-aktivisteja.

KUVA STUK:n Facebook-sivu ei ollut ajan tasalla. Sen sijaan ydinvoima-aktivistit olivat.

Kuva STUK tviiteistä TweetDeckistä

KUVA: STUK hyödynsi Twitteriä Facebookin sijasta.

Kirjoittajan huomio: En ole lukenut yhtään painettua lehteä tsunamista tai Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta. En ole katsonut vielä yhtään uutista tavallisesta  televisiosta aiheesta. Tämä blogikirjoitus perustuu yksinomaan netistä löydettyihin lähteisiin ja keskusteluihin, jotka on käyty verkossa.

Omaiset ja Japanissa olevat suomalaiset, ottakaa yhteys ensisijaisesti ulkoministeriön puhelinnumeroon +358 800 0 4444. Omaistiedustelun voi tehdä myös verkossa. Japanin hätänumero ei japania puhuville 050 5814 7230 ja 03 5366 6001 (englanti, kiina, korea, 24h).

comments powered by Disqus