Opetuksen järjestäminen verkko-opetuksena

Katri Lietsala // Hämeenlinnassa puhututtaa tällä viikolla verkko-opetus ja oppimisympäristöt unohtamatta pedagogiikkaa. ITK- eli Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -tapahtuman kunniaksi jaamme tässä hyvän esityksen jyväskyläläiseltä kieltenopettaja Linda Saukko-Raudalta. Muista laittaa myös ääni päälle.

Verkko kieltenopetuksessa

Katso muita esityksiä : Linda Saukko-Rauta.

Linda on koonnut verkko-opetuksen työkalut yhdistelemällä oppilaitoksensa JAMK:n tarjoamia välineitä niihin, mitä on myös vapaasti verkossa saatavilla. Hänen kieltenopetusta tukeva verkkopalettinsa on hengästyttävä. Lindaa voi pitää pioneerina, jolla on ollut riittävästi uskallusta, motivaatiota ja hyvät taidot soveltaa sopivaksi katsomiaan verkko-opetuksen menetelmiä.

Ihan jokaisella opettajalla tai kouluttajalla ei välttämättä riitä osaaminen tai edes into tehdä sama alusta asti, koska eri verkkopalveluihin perehtyminen vie aikaa, samoin soveltaminen. Oppilaitosten kannalta se ei välttämättä ole järkevääkään, koska verkko-opetuksessa väline ei saisi nousta isommaksi asiaksi kuin oppiminen ja opettaminen. Näin käy helposti silloin, jos jokainen opettaja joutuu alusta asti itse etsimään, millä ja miten opettaisi verkossa.

Olipa kyse kieltenopetuksesta verkossa tai verkko-opetuksesta ylipäätään, tilanne on tavallaan yhtä aikaa houkutteleva ja karu.

Jos opettaja osaa hyödyntää verkossa olevia ilmaispalveluja, oppilaitos säästää, opettaja pystyy käyttämään ajantasaisia välineitä ja opiskelijat saavat mielenkiintoista verkko-opetusta. Toisaalta se samaan aikaan tarkoittaa, että muut opettajat eivät välttämättä hyödynnä samoja työkaluja, mikä eriarvoistaa oppilaat. Koska kyse on ulkopuolisista palveluista, oppimateriaalit saattavat myös pirstaloitua eri puolille verkkoa ja ajan saatossa kadota kokonaan palveluiden kaatuessa - tai opettajan vaihtaessa työpaikkaa.

Ilmaista ei siis ole olemassa - edes verkko-opetuksessa - koska kulut tulevat aina jotain kautta maksettavaksi. Vähin mitä kannattaa tehdä edes oman oppilaitoksen sisällä on jakaa hyvät käytännöt, kuten JAMK:ssa on tehtykin ja Sometussa laajemmin. Silloin kaikkien ei tarvitse alkaa alusta kokeiluja.

comments powered by Disqus