Kuva Privacy, kuvaajana rpongsaj. CC lisenssi.
KUVA 
rpongsaj.

Arto Liukkonen // Katri kirjoitti pari viikkoa sitten, kuinka voit estää kuvasi mainoskäytön Facebookissa. Uutinen on nyt jo kuitenkin osin vanhentunut, ja Facebook on kiinnittänyt lisää huomiota mainoksiin.

Viime viikolla Facebook kielsi kolmannen osapuolen mainosverkoilta käyttäjän kavereiden kuvien näyttämisen osana mainoksia sekä muutti mainosten yksityisyysasetuksia.

Käyttäjät voivat nykyisin valita erikseen, haluavatko näkyä kolmansien osapuolten mainosyksiköissä tai Facebookin mainosyksiköissä. Toistaiseksi ensiksi mainittu asetus ei kuitenkaan vaikuta mihinkään, sillä kuten mainittua, Facebook ei salli ollenkaan kuvien käyttöä kolmansien osapuolten mainoksissa. Facebook on työstämässä ominaisuutta, jonka avulla mainosverkot voivat näyttää kuvia vain sellaisilta käyttäjiltä, jotka ovat tämän sallineet.

Mikäli seurasit Katrin ohjeita ja estit kuvien näyttämisen Facebookin mainoksissa, henkilökohtaisesti suosittelen tämän asetuksen muuttamista takaisin sallituksi. Sallimalla tietojesi käytön Facebookin mainoksissa mahdollistat omien kiinnostuksiesi jakamisen kavereillesi automaattisesti. Minä esimerkiksi haluan, että kaverini tietävät minun kuuntelevan Dragonforcea ja tykkään Fingerpori -sovelluksesta.

Mitä näkymiseen kolmansien osapuolten mainosverkoissa tulee, ei tätäkään asetusta kannata panikoiden asettaa pois päältä. Facebook ei luovuta kuvia käyttöön mainosverkoille, vaan ainoastaan linkit Facebookin palvelimille, josta kuva löytyy. Mainosverkot näyttävät siis kuvat suoraan Facebookista samaan tapaan kuin sovelluksetkin.

Nämä mainokset voidaan toki luoda harhaanjohtaviksi, kuten Katrin esimerkikssä "Hänkin on taas vapaa ja etsii seuraa". Mainosverkko siis tarkasti Facebookin rajapinnasta Katrin kaverit, katsoi kuka on sinkku ja hyödynsi tätä tietoa mainosyksikössä. Tässäkin tilanteessa tulee muistaa, että

 • Mainosverkko ei tallentanut kaverisi kuvaa.
 • Mainosverkko ei tallentanut kaverisi tietoja.
 • Mainosverkko ei tallentanut kavereitasi.
 • Seuraavalla sivulatauksella ja mainosnäytöllä mainokseen on varmaan haettu taas sattumanvaraisesti joku toinen kaveri.
 • Tässä vielä  esimerkkikuva, jossa näkyvät Facebookin mainokset sekä kolmannen osapuolen mainosverkon mainokset kolmannen osapuolen sovelluksessa.

  ]

  Kirjoittajat
  Katri Lietsala
  Toimitusjohtaja
  040 749 9072
  comments powered by Disqus