Gemilo Oy

Näkökulma: Miksi piilottaisit itsesi Facebookin mainoksista?

Kuva Privacy, kuvaajana rpongsaj. CC lisenssi.

Privacy, kuvaajana rpongsaj.

Arto Liukkonen // Katri kirjoitti pari viikkoa sitten, kuinka voit estää kuvasi mainoskäytön Facebookissa. Uutinen on nyt jo kuitenkin osin vanhentunut, ja Facebook on kiinnittänyt lisää huomiota mainoksiin.

Viime viikolla Facebook kielsi kolmannen osapuolen mainosverkoilta käyttäjän kavereiden kuvien näyttämisen osana mainoksia sekä muutti mainosten yksityisyysasetuksia.

Käyttäjät voivat nykyisin valita erikseen, haluavatko näkyä kolmansien osapuolten mainosyksiköissä tai Facebookin mainosyksiköissä. Toistaiseksi ensiksi mainittu asetus ei kuitenkaan vaikuta mihinkään, sillä kuten mainittua, Facebook ei salli ollenkaan kuvien käyttöä kolmansien osapuolten mainoksissa. Facebook on työstämässä ominaisuutta, jonka avulla mainosverkot voivat näyttää kuvia vain sellaisilta käyttäjiltä, jotka ovat tämän sallineet.

Kaverin näkyminen Facebookin mainoksissa

Kaverin näkyminen Facebookin mainoksissa

Mikäli seurasit Katrin ohjeita ja estit kuvien näyttämisen Facebookin mainoksissa, henkilökohtaisesti suosittelen tämän asetuksen muuttamista takaisin sallituksi. Sallimalla tietojesi käytön Facebookin mainoksissa mahdollistat omien kiinnostuksiesi jakamisen kavereillesi automaattisesti. Minä esimerkiksi haluan, että kaverini tietävät minun kuuntelevan Dragonforcea ja tykkään Fingerpori -sovelluksesta.

Mitä näkymiseen kolmansien osapuolten mainosverkoissa tulee, ei tätäkään asetusta kannata panikoiden asettaa pois päältä. Facebook ei luovuta kuvia käyttöön mainosverkoille, vaan ainoastaan linkit Facebookin palvelimille, josta kuva löytyy. Mainosverkot näyttävät siis kuvat suoraan Facebookista samaan tapaan kuin sovelluksetkin.

Nämä mainokset voidaan toki luoda harhaanjohtaviksi, kuten Katrin esimerkikssä “Hänkin on taas vapaa ja etsii seuraa“. Mainosverkko siis tarkasti Facebookin rajapinnasta Katrin kaverit, katsoi kuka on sinkku ja hyödynsi tätä tietoa mainosyksikössä. Tässäkin tilanteessa tulee muistaa, että

 • Mainosverkko ei tallentanut kaverisi kuvaa.
 • Mainosverkko ei tallentanut kaverisi tietoja.
 • Mainosverkko ei tallentanut kavereitasi.
 • Seuraavalla sivulatauksella ja mainosnäytöllä mainokseen on varmaan haettu taas sattumanvaraisesti joku toinen kaveri.

Tässä vielä  esimerkkikuva, jossa näkyvät Facebookin mainokset sekä kolmannen osapuolen mainosverkon mainokset kolmannen osapuolen sovelluksessa.

Mainokset Facebook-sovelluksissa. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Be Sociable, Share!

Avainsanat: , , , , , , ,

4 kommenttia viestiin “Näkökulma: Miksi piilottaisit itsesi Facebookin mainoksista?”

 1. Otto Peura:

  Aika erikoinen näkökulma! Onko kirjoittaja tosiaan sitä mieltä, että koska kolmannen osapuolen mainosyksiköt (joka siis käytännössä voi tarkoittaa sitä, että kuvasi on ilmaiseksi vaikkapa Ilta-Sanomien sivuilla) eivät TALLETA kuvaa, niin sen jakamisesta muille ilmaiseksi ei ole mitään haitttaa?

  Pari pointtia:
  - voisiko esim sun nimeä ja kuvaa (tyyliin XX YY:kin on sinkku) käyttää sellaisessa ulkomainoskampanjassa jonka originaalit hävitetään kamppiksen jälkeen? miten facebook-kampanja eroaa tästä?
  - neljäs osapuoli voi tallettaa tuon kuvan – kuka oikeuksista vastaa sen jälkeen?

 2. Jere Majava:

  Tässä on se ongelma, että mainokset saattavat aivan yhtä esittää kuvan yhteydessä keksimäänsä tietoa kuin käyttäjän profiilista löytyvää. Itseäni sieppasi nähdä esim. älykkyystestisovelluksen mainos, jossa ystävieni naamojen viereen oli laitettu selävsti tuulesta temmattuuja IQ-lukuja.

  Käyttäjien kuvien hyödyntäminen nimenomaan ystäville suunnatuissa mainoksissa on tietysti aivan Facebookin linjan mukaista. FB:n bisneslogiikka ja -etiikka muistuttaa verkostomarkkinointia, joka sekin pyrkii tekemään rahaa siihen osallistuvien ihmisten sosiaalisilla suhteilla.

 3. links for 2009-08-11 | Ip's.:

  [...] Gemilo blog » Blog Archive » Näkökulma: Miksi piilottaisit itsesi Facebookin mainoksista? "Mikäli seurasit Katrin ohjeita ja estit kuvien näyttämisen Facebookin mainoksissa, henkilökohtaisesti suosittelen tämän asetuksen muuttamista takaisin sallituksi. Sallimalla tietojesi käytön Facebookin mainoksissa mahdollistat omien kiinnostuksiesi jakamisen kavereillesi automaattisesti. Minä esimerkiksi haluan, että kaverini tietävät minun kuuntelevan Dragonforcea ja tykkään Fingerpori -sovelluksesta." (tags: facebook ads social+ads atjabec gemilo) [...]

 4. Arto Liukkonen:

  Otto,
  Jutusta jäi tarkennus pois, että selaajalle voidaan näyttää mainoksissa vain selaajan kavereita. Täten mainosten näyttö Ilta-Sanomissa onnistuisi, mikäli selaaja on kirjautunut Facebookiin sillä hetkellä.
  Tietoja käyttäjistä voidaan siis käyttää vain kun selaajalla on aktiivinen sessio Facebookissa. Ennen jokaista näyttöä mainos siis generoidaan dynaamisesti Facebookin sillä hetkellä antamien tietojen perusteella.
  Neljäs (tai vaikka se kolmas) osapuoli voi kyllä tallentaa kuvan ja vaikka mitkä tiedot, mutta näiden tietojen käyttö ei ole sallittua. Voit itsekin kopioida kuvani tuosta blogin reunasta, mutta et saa sitä käyttää mainonnassa. Tähän pätee normaalit lait.

  Jere,
  Näissä mainoksissa yleensä lukee (erittäin) pienellä jossain kulmassa “Näytetyt tiedot on automaattisesti generoituja ja ovat vain havainnollistamiseksi” tjsp. Toki tämä on joistain bannereista “unohtunu” :)

Kommentoi