Proof of Concept (PoC) -toimitus antaa tilaajalle mahdollisuuden testata sovellusta demo- tai pilottikäytössä. Tästä on tilaajalle paljon etua.

1. Onneksi olkoon! Tuote on täysin sopiva.
Proof of Concept osoittautuu täysin valmiiksi tuotteeksi. Tilaaja jatkaa toimituksesta suoran käyttöönottoon.
2. Hyvä juttu! Tuote on melkein sopiva.
Proof of Concept osoittaa ohjelmiston puuttuvat ominaisuudet. Tilaaja tilaa toimitusprojektin, jossa ominaisuudet toteutetaan ennen käyttöönottoa.
3. Hmm. Huomattiin, että ei halutakaan, mitä haluttiin.
On parempi huomata kokeilun avulla ajoissa, jos omat vaatimukset eivät täytäkään työyhteisön todellista tarvetta. Tilaaja tilaa toimitusprojektin, mutta PoC:issa muuttuneella vaatimusmäärittelyllä. Tilaaja voi myös päättää, ettei etene hankinnassa pidemmälle.
4. Ei toimi. Älä tilaa.
Tilaaja ei jatka Proof Conceptin jälkeen. Pilven hopeareunuksena: Opittiin uutta, osataan tehdä tarjouspyyntö ja kilpailuttaa toimittajat / ohjelmistot paremmin kuin ennen PoC:ia.

Proof of Concept on kestoltaan 2-4 viikkoa. Aikataulu sopii nopeaan kokeiluun, jossa halutaan testata idean, konseptin, toimintatavan, rajapinnan toimivuutta tai löytää kokonaan uusi tapa toimia ilman, että sitä vielä osataan tarkemmin muotoilla tilausta ennen. Tilaaja haluaa koekäyttää järjestelmää ennen varsinaista toimitusprojektin tilausta. PoC:issa tilaaja saa ohjelmiston omilla sisällöillä, oikeusasetuksilla ja oikeassa käytössä rajatulla käyttäjäryhmällä. Joskus PoC:issa toteutettu ratkaisu jää pidemmäksi aikaa pilottikäyttöön. Näin asiakasorganisaatio ehtii kokeilla ohjelmistoa rauhassa. Ylläpidetystä palvelusta maksetaan kuukausimaksua kokeilun ajan.